24HR SERVICE: +31 (0)513 43 73 16 // Morris Solutions is THE number 1 in retrofitting press brakes en guillotine shears

Spannende kantbanken retrofit bij Goma

Spannende kantbanken retrofit bij Goma
De Safan kantbanken die Morris Solutions heeft geretrofit, zijn onderdelen van een geautomatiseerde productiecel waarin Goma speciale randen van koelkasten maakt

De Safan kantbanken die Morris Solutions heeft geretrofit, zijn onderdelen van een geautomatiseerde productiecel waarin Goma speciale randen van koelkasten maakt

Morris Solutions heeft bij Goma in Hengelo (Gld) twee hydraulische Safan kantbanken geretrofit. Dat was een spannende en uitdagende opdracht, omdat dit geen standalone machines zijn, maar onderdelen van een volledig geautomatiseerde productiestraat.

Goma is toeleverancier van hoogwaardige en kwetsbare plaatwerkproducten, niet alleen halffabricaten maar ook complexe samenstellingen. De Gelderse plaatbewerker beschikt hiervoor over een hoog geautomatiseerde productieomgeving. De vijf man sterke technische dienst onder leiding van Harry Langwerden houdt bijvoorbeeld veertien robots aan de praat.

Eén daarvan staat in een productiestraat met twee Safan kantbanken. Deze cel maakt speciale profielen voor randen van koelkasten uit voorgelakt materiaal van 0,5 mm, dat vanaf coil wordt aangevoerd. De cel is al sinds 2004 operationeel. De robot, in 2015 nog vervangen door een zwaarder exemplaar, is puur voor de handling van het materiaal. Hij legt de profielen in de kantbank, pakt ze weer op, legt ze door naar de andere machine en legt ze weg op een rollenbaan.

Grote flexibiliteit
De profielen ondergaan meerdere bewerkingen op de twee kantbanken, die allebei behoorlijk gedateerd zijn. De ene kantbank (met een achteraanslag voor de X-maat) is van het bouwjaar 1990, de andere, zonder achteraanslagen, van 1992. Ze zijn door Goma zelf met een robot en verbonden met Siemens PLC voor communicatie van de start/stop/BDP/KP/ODP signalen, samengebouwd tot de cel. Hierin kunnen de koelkastranden flexibel en tegen een goede prijs worden gemaakt. De operator die de cel bedient, kiest uit vier producten. “We kunnen snel omschakelen en de aantallen leveren die nodig zijn”, zegt Harry Langwerden. “Kleine aantallen, grote aantallen, de ene week heel veel, de volgende week wat minder. Deze flexibiliteit is belangrijk omdat we bij de betreffende klant, net als bij veel andere klanten, dicht op de montagelijn zitten. Zij ontwerpen, vermarkten en assembleren vooral, dat creëert een behoefte naar de productie toe. Die behoefte vullen we in door producten tijdig en efficiënt aan te leveren bij de montagestraat.”

De profielen ondergaan meerdere bewerkingen op de twee kantbanken

De profielen ondergaan meerdere bewerkingen op de twee kantbanken

Continuïteit
Voor de klant is continuïteit van groot belang. En die stond onder druk door de ouderdom van de kantbanken; ze hadden best wel eens reparaties nodig. De technische dienst had ook al eens ventilatoren geplaatst om storingen in de warme zomerperiode te voorkomen. Contact met de fabrikant SafanDarley leerde dat de levering van hydraulische spareparts geen probleem was, maar niet alle elektronica delen waren nog leverbaar. “Dan kom je bij problemen op de tweedehands markt terecht en dat wilden we niet”, aldus Langwerden. Goma had diverse opties: de kantbanken vervangen door jongere exemplaren of een tweede straat opbouwen als back-up. Maar het vervangen van de elektronica en de kantbanken voorzien van nieuwe besturingen bleek technisch en financieel het meest haalbaar. SafanDarley verwees hiervoor naar Morris Solutions in Joure, dat is gespecialiseerd in het retrofitten van kantbanken. Daar had Langwerden wel vertrouwen in. “Anders waren we er natuurlijk ook niet aan begonnen.”

De opdracht bij Goma was wel nieuw voor Morris Solutions. Kantbanken kennen geen geheimen voor de retrofitspecialist, maar omdat ze hier onderdeel zijn van een geautomatiseerd systeem, spelen ook aspecten zoals de veiligheidshekken en natuurlijk de communicatie tussen de robot en de kantbanken mee. Maar ook dat bleken ze goed te kunnen handlen. Morris Solutions is bij Goma een week aan het werk geweest, eerst met drie, later met twee man. Ze hebben eerst goed bekeken hoe alles precies werkte, vervolgens de stekker eruit gehaald, de machines gedemonteerd en de bekabeling verwijderd. Daarna is alles weer netjes en goed gelabeld opgebouwd. De kantbanken zijn voorzien van nieuwe ESA besturingen van de Italiaanse fabrikant ESAutomation. Daarna is het systeem weer in werking gesteld, zijn wat acties gedaan en toen moesten de programma’s in de kantbanken worden gemaakt. “We konden vlot met de nieuwe besturingen werken”, zegt Langwerden. “Ze zitten eenvoudig in elkaar en zijn overzichtelijk. Morris heeft het werken daarmee aan onze mensen geleerd.”

Snelheid opvoeren
Goma heeft veel gewonnen met de retrofit. “De machines lopen nu rustiger en stiller”, zegt Langwerden. “De maatnauwkeurigheid is goed en blijft ook goed. We gaan ervan uit dat we minder storingen zullen hebben. Samen met Morris werken we nog aan het opvoeren van de snelheid. Met name in de signaaloverdracht van de robot naar de kantpersen en omgekeerd valt nog winst te halen door de wachttijden die daar nog in zitten eruit te halen. Ook moet de afstemming tussen de bewegingen van de robot en die van de kantbanken worden geoptimaliseerd.”

Harry Langwerden heeft goede hoop dat de productiestraat nog zeker een heel aantal jaren zonder grote problemen kan produceren: “SafanDarley heeft ons verzekerd dat de hydraulische delen leverbaar blijven. Het probleem was de elektronica en dat is nu opgelost door Morris Solutions.”

Morris Solutions BV is een jong bedrijf met zowel nationale als internationaal ervaring in de wereld van de plaatbewerkingmachines. Gespecialiseerd is het retrofitten, reviseren, modificeren en engineeren van CNC kantbanken en guillotinescharen. Wij staan garant voor professionaliteit en deskundigheid voor wat betreft de wereld van de plaatbewerking machines. Morris Solutions is specialist in kantbanken en scharen. We stoppen niet alleen hier, want waar technologie is, daar is vraag naar oplossingen. Door de grote deskundigheid is Morris Solutions in staat de juiste diagnose te stellen en uw machine of machinepark snel weer productief te maken. Benieuwd naar uw mogelijkheden? Bel met Grytsje de Jong op 06 5369 8009 of neem contact op via onze contactpagina.