Het laatste nieuws

Kantbank Goudsmit Magnetics functioneert weer top!

De besturing haperde wel eens, gegevens van de messen en matrijzen moesten soms opnieuw worden ingevuld en programma’s verdwenen. Bij Goudsmit Magnetics waren ze zelfs een beetje bang dat de harde schijf van de uit 2005 daterende LVD kantbank zou crashen. Hoogste tijd dus om deze machine eens goed onderhanden te nemen. En dat heeft Morris Solutions onlangs gedaan.

Goudsmit Magnetics in Waalre ontwerpt en bouwt industriële magneetsystemen en hightech magneetcomponenten. Deze vinden wereldwijd hun weg naar onder meer de voedingsmiddelen, automotive, recycling, metaal, farmaceutische, offshore, chemische, hightech, lucht- en ruimtevaartindustrie.

Prototypes en complexe producten

Voor de productie hiervan besteedt Goudsmit veel lasersnij- en kantwerk uit bij toeleveranciers in de omgeving. Maar de magneetspecialist beschikt ook over een eigen kantbank voor het maken van prototypes en de wat complexere producten. Sinds de komst van het laserlassysteem van Trumpf is de kantbank ook nog om een andere reden belangrijk. “Voor onze laserlasser moeten veel mallen worden gemaakt”, vertelt Piet van Kraaij, Purchaser Planning Office. “Mede daarom hebben we ook geïnvesteerd in een eigen lasersnijmachine. In combinatie met de kantbank kunnen we heel snel mallen maken.”

Een goed functionerende kantbank is dus van groot belang. De LVD kantbank bij Goudsmit heeft een vermogen van 170 ton en een werklengte van 3000 mm. Hierop wordt staal, RVS en aluminium gezet, in dikte variërend van 0,5 tot 8 mm, afhankelijk van de te zetten lengte.

De directe aanleiding om Morris Solutions in te schakelen, was een probleem met de Brouwer ponsbank, die schuin tegenover de kantbank in de werkplaats staat. “Op zeker moment ontdekten we dat alle programma’s waren verdwenen”, vertelt Van Kraaij. “Dat kwam omdat we vergeten waren de batterijen te vernieuwen. Daardoor konden we even niks meer met de ponsbank. Een van onze ICT’ers wees ons er toen op dat ‘in jullie kantbank ook elke keer bitjes omvallen’.”

Retrofit beste optie

Even overwoog Goudsmit om een nieuwe kantbank aan te schaffen, gezien de leeftijd van het bestaande exemplaar. “Maar we wisten dat het een kantbank van topkwaliteit is”, aldus Van Kraaij. “Bovendien is hij speciaal voor ons gemaakt met een extra werkhoogte van 300 mm om ook bakken te kunnen zetten. Mechanisch was de machine gewoon nog heel goed. Onze conclusie was dan ook dat een retrofit de beste optie was.”

Hiervoor nam Van Kraaij contact op met Morris Solutions, de retrofitspecialist uit Joure, die hij al eens was tegengekomen op de TechniShow“Morris Giaconne is hier op bezoek gekomen en hij had zich heel goed voorbereid. Hij had een model meegenomen van het beeldscherm dat hij erop zou gaan zetten en kon ons precies uitleggen wat hij ging doen om aan onze problemen een einde te maken en ons weer een top kantbank te bezorgen.”

Groter beeldscherm

De machine is in drie dagen helemaal geretrofit. Alle elektronica is vernieuwd en de oude beveiliging is vervangen door moderne Lasersafe beveiliging. De hele computer is eruit gehaald en vervangen door een nieuwe. Ofwel: de kantbank is voorzien van een nieuwe besturing met een nieuw beeldscherm. “Dit beeldscherm is veel groter dan het vorige”, zegt operator Wilfred Feijen. “Dat maakt het programmeren aan de bank echt een stuk fijner en eenvoudiger en dus sneller.” Ook kunnen de constructeurs van Goudsmit Magnetics dankzij de door Morris Solutions geleverde software de kantbank nu offline programmeren.

Van Kraaij is uitermate tevreden hoe is de retrofit is uitgevoerd en over de instructie die daarna is gegeven over het programmeren aan de kantbank en het offline programmeren. Ook over het resultaat is hij zeer te spreken: “De bediening is makkelijker, we kunnen sneller –  met kortere doorlooptijden – en nauwkeuriger kanten. Zeker ook met onze speciale gereedschappen voor trompeteren (een verzonken gat maken) en het zetten van handgrepen.” Hij is onder de indruk van Morris. “Die denkt na over de toekomst en over hoe het kanten er over tien jaar uit ziet. We zijn in Joure op bezoek geweest en daar heeft hij ons zijn handschoen met hoekmeetsensor gedemonstreerd. Dat kan voor ons een interessant hulpmiddel zijn om nauwkeuriger te zetten.”

Bij het installeren van de software ontdekte Morris ook nog dat er iets niet klopte aan de kantbank: de ram en de ondermatrijs bleken een paar tiende mm uit het lood te staan. Hij is er speciaal voor teruggekomen om dit te repareren. Goudsmit Magnetics heeft de kantbank nu ook bij Morris Solutions in onderhoud gegeven, een geruststellende gedachte.

Bron: Metaalnieuws.nl

Gerelateerde berichten

Grytsje de Jong

Advies en ondersteuning

Interesse in informatie over een Safan kantbank?
Of direct een passende oplossing voor uw vraagstuk?

Binnen 24 uur een reactie of voorstel