Het laatste nieuws

Supergoede kantbank functioneert weer als nieuw

Van Oirschot Roestvrijstaal, opgericht in 1948, is specialist in roestvast staal maatwerk. Sinds 1990 voert het bedrijf het aparte merk Backsaver. Onder deze noemer worden kwalitatief hoogwaardige roestvaststalen hef- en kantelmachines voor de voedingsmiddelenindustrie  geproduceerd. Deze machines, die de hele wereld over gaan, zijn eenvoudig in gebruik, zorgen voor optimale productielijnen voor bijvoorbeeld vlees- of kaasproducten en gezonde medewerkers.

De naam Backsaver is dan ook zorgvuldig gekozen: de hef- en kantelmachines sparen de ruggen van de werknemers. De Backsaver machines hebben duidelijk de overhand, maar Van Oirschot produceert ook nog steeds ander maatwerk. Het Brabantse bedrijf heeft alle techniek in eigen huis om dit te maken, met onder meer een ponsnibbelmachine en twee kantbanken. “RVS-producten tot 4 mm dik kunnen we helemaal zelf produceren. We gaan wel tot 30 mm dik maar dat besteden we uit. Je kunt wel zeggen dat we het maatwerk zelf doen en het stampwerk uitbesteden”, aldus Bram van Oirschot.

Volledige retrofit

Hij was al aan het kijken naar een nieuwe kantbank, toen hij in contact kwam met Morris Solutions, de specialist in het retrofitten van kantbanken die al heel wat succesvolle retrofits op zijn naam heeft staan. Dat leek Van Oirschot ook een aantrekkelijke optie voor de 3 meter Amada Promecam kantbank met zes assen.
Afgelopen zomer heeft Morris deze kantbank helemaal onderhanden genomen. De drivers, motoren en alle bekabeling zijn volledig vervangen. De besturingskast is leeggehaald en gevuld met allemaal nieuwe componenten. Tevens is er gedacht aan de veiligheid voor de operators. Morris heeft een Lazersafe veiligheidssysteem geïnstalleerd, dat de operator beschermd tegen het bekneld raken tussen het machineframe en de bewegende balk van de kantbank.

Delem besturing en offline programmeren

Door dit alles is Van Oirschot niet alleen van de elektronische storingen af, het kanten verloopt nu ook veel fijner en efficiënter. Dat komt ook doordat Morris een moderne Delem besturing op de kantbank heeft geplaatst. “We hebben nu een duidelijk en groot beeldscherm en software die mee denkt”, zegt Bram van Oirschot. Zijn bedrijf heeft met de retrofit de stap gemaakt naar het offline programmeren van de kantbank. “We kunnen in een offline pakket tekenen en programmeren en dan het buigprogramma in de kantbank laden. We kunnen ook  producten rechtstreeks uit tekeningen halen en die in de machine laden. De machine is ook  meteen in ons netwerk gehangen, dat konden we voor de retrofit ook niet.

Er werken twintig mensen bij Van Oirschot, waarvan er twee de kantbanken bedienen. Ze konden snel met de gemoderniseerde Amada overweg. “Ze zijn met Morris mee geweest op cursus bij Delem”, zegt Bram van Oirschot. “Daarna ging eigenlijk alles vanzelf. We zijn heel tevreden met het resultaat.”

Bron: Metaalnieuws.nl

Gerelateerde berichten

Grytsje de Jong

Advies en ondersteuning

Interesse in informatie over een Safan kantbank?
Of direct een passende oplossing voor uw vraagstuk?

Binnen 24 uur een reactie of voorstel