Het laatste nieuws

LaserCheck hoekmeetsysteem maakt kantbank productiever

Morris Solutions kan bestaande kantbanken uitrusten met een hoekmeetsysteem. De retrofit specialist is hiervoor een samenwerking aangegaan met data M Engineering. Deze Duitse fabrikant ontwikkelt en bouwt het hoekmeetsysteem LaserCheck, dat in verschillende versies beschikbaar is. Morris Solutions zal dit systeem op METAVAK demonstreren.

Variërende materiaaldikten en spanningen in de plaat maken het in de plaatbewerking vaak lastig om gelijkblijvende nauwkeurige hoeken te buigen. Om dit probleem op te lossen, en ook om het gebruik van kwalitatief minder goed materiaal gebruikersvriendelijker te maken, heeft data M Engineering de oplossing LaserCheck ontwikkeld. Dit hoekmeetsysteem stelt de gebruiker in staat om middels laser contactloos de buighoek nauwkeurig te bepalen.

Retrofit kantpersen

Data M Engineering levert Lasercheck al langer aan producenten van nieuwe kantbanken. Morris Solutions is de eerste officiële partner, die is gespecialiseerd in het opknappen van gebruikte kantpersen. En daarmee heeft Morris er een nieuwe bedrijfsactiviteit bij, die echt iets aan de retrofits toevoegt. Wie een kantbank door Morris laat retrofitten en deze daarbij laat uitrusten met een nieuwe besturing van Delem of ESA, kan ook voor de LaserCheck kiezen en daarmee zijn kantbank nog productiever maken. Proefbuigingen zijn dan niet meer nodig: het hoekmeetsysteem zorgt er immers voor dat de eerste buiging direct nauwkeurig is en alle buigingen daarna ook.

Verbinding met besturing

LaserCheck is beschikbaar op twee niveaus. Naast de beproefde LaserCheck 10L, 11 en 12 is er sinds enige tijd ook het basismodel LaserCheck Portable. Dit is een all-in-one meetapparaat, dat kan worden geïnstalleerd op elke plek op de kantbank waar dat nodig is. LaserCheck Portable is een hoekmeetsysteem met geïntegreerde Windows10-IPC dat naderhand kan worden ingebouwd in kantpersen voor matrijsbreedtes van 6 tot 60 mm. Het is ideaal voor kleinere machines met 3 meter buiglengte. Veranderingen aan de machine zijn niet nodig. De LaserCheck Portable wordt in de gereedschapshouder gestoken en met een magneethouder gefixeerd.

Naar keuze kan het systeem met de besturing worden verbonden of slechts als realtime hoekaanduiding door de operator worden gebruikt. De verbinding met de besturing gaat via een netwerkverbinding of een seriële RS485 interface. Morris Solutions beschikt over specifieke modificaties voor de ESA en Delem software, zodat de verbinding met deze besturingen vlot kan worden gerealiseerd. Verbinding met Cybelec besturingen is ook mogelijk, maar daarvoor is de hulp van data M Engineering nodig.

Hoge nauwkeurigheid

De sensoren van de LaserCheck serie zijn speciaal voor de metaalbewerking ontwikkeld. Door de robuuste bouw en de gebruiksvriendelijke bediening kunnen zelfs in ruwe bedrijfsomstandigheden nauwkeurige meetresultaten worden bereikt. De meetnauwkeurigheid van de sensoren zelf is beter dan 0,1°. De buignauwkeurigheid hangt echter af van de machine, de besturing, de gereedschappen en het materiaal. Normaal gesproken worden buignauwkeurigheden beter dan 0,3° gehaald. Voor de hoogste nauwkeurigheid kunnen de sensoren ook na de aanbouw eenmalig op hun uiteindelijke positie worden gekalibreerd.

Morris Solutions heeft al diverse kantbanken met de LaserCheck Portable uitgerust. De retrofitspecialist heeft veel ervaring met en kennis van hoekmeetsystemen, vanuit de Morris Anglecheck, een in een werkhandschoen geïntegreerd hoekmeetsysteem, dat een aantal jaren geleden werd ontwikkeld. Mede vanwege die kennis is data 3 Engineering graag het partnerschap aangegaan. “De klanten waar we de LaserCheck al hebben geïnstalleerd, gebruiken het iedere dag”, zegt Morris Giaccone. “Met als gevolg dat de productiviteit van hun kantbank sterk is toegenomen.”

Bron: Metaalnieuws.nl

Gerelateerde berichten

Grytsje de Jong

Advies en ondersteuning

Interesse in informatie over een Safan kantbank?
Of direct een passende oplossing voor uw vraagstuk?

Binnen 24 uur een reactie of voorstel